Ny civil courage mod kristenforfølgelser

Af Naser Khader 59

Der er ved at ske noget nyt i den islamiske verden. Det handler om initiativer, jeg ikke erindrer at have set før, men som jeg gennem lang tid har ønsket at se. Det lader til, at nogle af de almindelige, moderate muslimer er ved at have fået nok af islamisterne og deres religiøse fanatisme. Nogle af dem er begyndt at træde i karakter og de er begyndt at reagere. Der er tale om en ny form for civil courage i den islamiske verden.

Dette var tydeligt i går, på tv-stationen Al Jazeera. Her var der flere indslag om kristenforfølgelser. De bragte interviews, hvor stærke fordømmelser af terrorhandlingen mod den koptiske, kristne menighed nytårsnat blev fremsat af lærde muslimer, kristne og den egyptiske Stormufti. Samtidig med fordømmelserne var der også en klar fastholdelse og erkendelse af, at den egyptiske regering også bærer en del af ansvaret. De gjorde meget ud af, at regeringen ikke bare kan skyde skylden fra sig og over på Al Qaeda, og videre at den egyptiske regering er nødt til at anerkende, at den har et problem med ekstremisme, før den kan hjælpe og beskytte sit religiøse mindretal.

Derudover var de også inde på mordet på den pakistanske guvernør Salman Taseer. Han blev myrdet af én af sine sikkerhedsvagter, fordi han advokerede for en afskaffelse af Pakistans blasfemiparagraf. Blasfemiparagraffen muliggør bl.a. dødsstraf for kritik af Profeten. 

Videre var der også i går en ung muslimsk, kvindelig blogger, der opfordrede andre muslimer til at deltage i de julegudstjenester, som de ortodokse kristne afholder i morgen. (De ortodokse kristne fejrer jul d. 25. december, men fordi mange anvender den julianske kalender, falder julen for disse med 13 dages ”forsinkelse”.) Med denne deltagelse vil hun og andre moderate muslimer sende et signal til islamisterne om, at de fordømmer deres handlinger, og at de er villige til at risikere egne liv for at beskytte de kristne mod dem.

I dag har denne opfordring så taget en ny drejning. En gruppe muslimer er gået sammen og opfordrer nu moderate muslimer til at møde op og danne levende menneskekæder rundt om de koptiske kirker under gudstjenesten.

Det er altså pludselig en meget konkret og aktiv afstandstagen fra islamisternes ugerninger, vi i disse dage er vidner til. Jeg synes det er utroligt opløftende! Jeg håber virkelig, at vi i morgen kan se disse initiativer realiseret. Gør vi ikke det, vil jeg stadig mene, at de seneste dages hændelser er udtryk for et stemningsskifte hos de moderate muslimer. Og det alene er også meget positivt.

Men jeg synes også, at de sidste par dage understreger, hvor vigtig en rolle satellitkanaler rent faktisk spiller i kampen mod islamisme. Det paradoksale er også, at de selv samme kanaler også bruges af islamister til at udgyde deres propoganda. Osama Bin laden og andre al-Qaeda ledere sender deres budskaber til de samme satellitkanaler. Men alligevel. For det er netop på grund af deres pan-islamiske dækningsflade, at de er de i stand til at underkende national ansvarsfraskrivelse fra f.eks. Egypten. Og det er netop fordi, de forholder sig generelt kritisk til samfundsproblemer i de islamiske lande (for det meste i hvert fald), at deres stillingtagen også vejer ganske tungt blandt mange moderate muslimer.

Jeg tror, at en nedefra kommende modstand mod religiøs fanatisme, hvor såvel satellitkanaler som den enkelte muslim tager utvetydigt afstand, er mindst lige så effektiv og mindst lige så vigtig, som de officielle fordømmelser fra lærde muslimer, jeg også har efterlyst længe. Måske skal det vise sig, at sidstnævnte kan komme i kølvandet på den første…? Måske er det virkelig begyndelsen på en adfærdsændring fra en passiv hen imod en mere aktiv tilgang til problemerne, vi i disse dage kan spore hos de moderate muslimer…?

Jeg håber dette blot er begyndelsen, men det vil tiden vise.

59 kommentarer RSS

 1. Af Steffen Nielsen

  -

  otto barreth

  Tror du din mission med at få fjernet al religion fra jordens overflade vil lykkes? Insisterende og missionerende ateister er lige så anstrengende som repræsentanter fra Faderhuset og beslægtede organisationer.

 2. Af soren majgaard

  -

  Det er så sandeligt i 11.te time, for i Europa er muslimerne ved at blive totalt isoleret, og det er egentligt en skam, at det skulle gå sådan, for der er jo mange muslimer, der absolut fortjener bedre.
  Men du har ret. Vi må forlange aktiv stillingtagen fra de moderate, for kun på den måde kan de selv forvente at blive accepteret.

 3. Af Anja Jensen

  -

  Albert Einstein Hansen der er ikke noget der hedder 1 Joh. Åb 5:19

 4. Af Albert Hansen

  -

  @ Anja Jensen

  Så prøv Joh Åb 12:31, der er mange steder i bibelen hvor Satan bliver beskrevet som “denne verdens fyrste”.

  Når nu du er så besat af Einstein, her er et citat at tænke over:

  “Der er to ting der er uendelige. Universet og den menneskelige dumhed. Med hensyn til universet er jeg dog ikke helt så sikker” (Albert Einstein).

 5. Af Anja Jensen

  -

  Einsten havde da ret Albert for Joh Åb 12 har kun 18 vers. Hvor er jeg dog glad for at du ikke er forkynder. Når en blind vejleder en blind, så ender de begge to i grøften

 6. Af Albert Hansen

  -

  @ Anja Jensen

  Her er i hvert fald min kilde:

  http://www.bibelselskabet.dk/BrugBibelen/BibelenOnline.aspx?book=joh&id=3&chapter=12b

 7. Af Anja Jensen

  -

  Einstein du forveksler Johannes evangeliet med johannes åbenbaringen !!!!!

 8. Af michael Hansen

  -

  de moderater muslimer TØR IKKE sige fra og det er synd,lad os skille tingene ad.
  islam er IKKE moderat men muslimer kan godt være det.jeg har selv i flere år råbt og skreget på kristen forfølgelser i den arabiske verden men vestens ledere er nogle kujoner
  og obama er den største,først nu kan vi se nogle vestlige ledere vågne lidt op,bedre sent end aldrig.
  religionsfrihed i islam eksistere ikke forget it,at siget andet er noget vrøvl.

 9. Af Esther Dalgaard

  -

  Saman Rushdie blev i en udsendelse for nogle år siden spurgt hvad og hvem der kunne stoppe ekstrimisterne, og han svarede at det er der kun muslimer der kan, vel og mærke når de blev trætte af dem!! Så det lyder godt det du skriver der, det er glædeligt.

Kommentarer er lukket.