Godt gået Tunesien! Kom så i andre arabiske lande!

Af Naser Khader 73

Jeg føler det som om, der er ved at ske noget i Mellemøsten. Noget, man har set før i andre dele af verden. Det, vi er vidner til, er civilsamfund, der træder i karakter.

I løbet af ugen har folkelige protester og demonstrationer mod landets høje arbejdsløshed og omfattende korruption udviklet sig til et decideret oprør. Mange demonstranter er blevet dræbt. I fredags blev kulminationen på dette, at præsidenten, Zine al-Abedine Ben Ali, indførte undtagelsestilstand, hvorefter han flygtede til Saudi-Arabien med sin familie. Forfatningsdomstolen i landet har meddelt, at der skal afholdes valg inden 60 dage.

Landet er i totalt kaos. Som en del af undtagelsestilstanden er der udgangsforbud mellem kl. 17.00 og kl. 07.00. Militæret er sat ind og har ordre til at slå optøjer ned i disse timer. Islamistiske grupper forsøger at tilrane sig magt midt i kaos. Samtidig kommer flere civile med udmeldinger om, at mange af de voldelige uroligheder forårsages af sikkerhedsstyrker, der stadig er loyale overfor præsidenten.

Midt i dette kaos, befinder civilbefolkningen sig. Deres demonstrationer handler ikke om, at de vil indføre en religiøs stat, men bunder i ønsket om et anstændigt liv. Det, oprøret handler om, er, at folk sulter, mens regenterne sætter alle pengene ind på private konti i Schweiz. Det er et oprør mod en totalt korrupt præsident og hans regering. Det, der undrer mig mest, er, at der har været stille i så mange år – at oprøret først kommer nu.

På mange måder minder dette oprør om de folkelige demonstrationer, vi så i Østeuropa. Med Ukraines Orange revolution in mente håber jeg, at befolkningen holder stand og lader demonstrationerne foregå på fredelig, ubevæbnet vis. Det er utrolig vigtigt, at disse demonstrationer forbliver ikke-voldelige. Civilbefolkningen må ikke give regeringen eller militæret mulighed for, at slå voldeligt ned på dem. Udover at man opnår langt større sympati for sin sag, hvis man holder sig til fredelige protester, vækker det en helt naturlig afsky i mennesket, at slå hårdt ned på ubevæbnede, fredelige demonstranter. Det så vi i Ukraine, og jeg håber, at den tunesiske civilbefolkning kan gøre dem kunststykket efter, for fredelige demonstrationer er langt farligere for regimerne.

I Jordan var der i går sympati-aktioner for det tunesiske folk. Og selvom det ikke er første gang, vi ser oprør mod regeringen i et mellemøstligt land, – vi så lignende protester i Iran efter valget – kan man håbe, at dette kan give inspiration til andre arabiske lande. For desværre er Tunesiens nu afgåede præsident på mange måder repræsentativ for flere ledere i Mellemøsten hvad angår korruption, magtmisbrug og manglende omtanke for befolkningen.

Jeg har i en tidligere blog skrevet om et spirende civilcourage i Mellemøsten. Det synes jeg også at se her. Befolkningen i Tunesien såvel som i flere andre lande, er ved at have fået nok af korrupte ledere og den uretfærdighed, der følger i kølvandet på disse. Jeg synes, det er utroligt opløftende at se dem tage sagen i egen hånd og gøre krav på retfærdighed, frihed og retten til et bedre samfund, et samfund for folket – ikke for magthaverne. Godt gået Tunesien!

Opdatering i dag (søndag den 16. jan 2011, kl 19):

http://www.berlingske.dk/verden/situationen-spidser-til-i-tunesien

Jeg håber virkelig, at situationen ikke bliver så tilspidset, at det hele ender med en borgerkrig! Tunesere. Hold fast i ikke-vold.

73 kommentarer RSS

 1. Af A Hansen

  -

  @Anja Jensen, du må hellere få smidt nogle kugler af den kugleramme med de utroværdige tal du strøer om dig til højre og venstre. Ikke mere lim snifferi til dig.

  Indvandring koster ikke velfærd. Det er faktisk indvandrene der har været med til at skabe vores velfærd op igennem slut tresserne, og frem til idag. Det er fakta, om kan lide det eller ej, er en anden sag.

  Statistikker kan læses på mange måder, man kunne f.eks. se på hvor meget alkohol koster samfundet, ødelagte familier, vold i hjemmene og på gaden, hjælp til alkohol relaterede vold/skilsmisse børn, alle de sygdomme der er selvforskyldte pga. alkohol. Alle de sager politiet har hvor alkohol er indblandet osv. osv. Total set snakker vi nok langt over 200 mia dkk (har anvendt Anja’s kugle ramme). Skulle vi så bare forbyde alkohol 100%, eller var det måske bedre at man regulerede og lærte mere om ansvar og pligter når alkohol var indblandet.

  Det der koster velfærd har været en fejlslået integrationspolitik, den ene regering efter den anden. Selv idag fører man ikke integrationspolitik, mere forbudspolitik, der i sidste ende vil skade os mere end det hjælper.

  Den demograiske udvikling i DK kræver massiv indvandring, altså hvis man ønsker at opretholde det nuværende velfærdsniveau. Det kræver en fokus på hvordan indvandrere skal integreres i det danske samfund. Andre lande som USA og Canada, som også har massiv indvandring fra både vestlige og ikke vestlige lande, har forstået dele af dette.

  Herhjemme har vi bare forstået at stramme og stramme og indført den ene ligyldige regel efter den anden for at please specifikke politikeres indre svinehund, uden at tage fat om nældens rod, og få behandlet hvordan vi kan integrere, og ikke assimillere som de mørke, rabiate præstefætre og deres tro væbnere ønsker.

  Må give Albert Hansen ret i hans indlæg.
  Vesten er 100% selv skyld i fundamentalismens fremspirring i de lande hvor vi udnytter/stjæler deres natur resssourcer og støtter despoter og diktatorer for deres og vores egen vindings skyld. Vi støtter jo ikke demokratiet når udfaldet ikke liger passer ind i vores kram, så hellere støtte et brutalt militær diktatur (Algeriet) eller diktatorer som i Tunesien og Ægypten. Dobbelmoralen løber ud af os i stride strømme.

  Vesten og dermed os, må stoppe med at tale med 2 tunger, og vælge demokratiske værdier frem for cool cash og råolie. Den politik der føres idag, er ikke i almenhedens interesse, dens formål tjener kun enkelte firmaer og enkelte personers interesser.

 2. Af Camilla Langberg

  -

  @Jeannette Breinstrup. “trés inquiétant”.
  Skal jeg sige Dem, Madame, hvad der er dybt foruroligende. Det er ikke betegnelsen for diverse folkegrupper, men det er mangelen på forståelse og interesse fra fransk side overfor den øvrige verden. Frankrig sidder som en stor, selvtilfreds kæmpeprop midt i EU uden forståelse eller interesse for andre end fransktalende. Bare man taler fransk, så får enhver diktator asyl og fortsætter det behagelige liv i ødselhed i det dyreste kvarterer i Paris og ved den franske riviera. Men det bidrager vel til Frankrigs stormagtsdrømme om at beherske først den frankofone verden, derefter den arabiske verden, som står Frankrigs hjerte så nært, og derefter hele EU osv.

  Latterlige lille hanekylling.

  Danskerne er et højt oplyst folk sammenlignet med franskmændene, hvor kun en lille sammensluttet, indbildsk elite “ved” noget.

 3. Af Kristian Andersen

  -

  Nå men tilbage til emnet.

  Så ser det ud til, at de åh så frihedsøgende og demokrati kæmpende oppositionsledere godt kan sidde i regering med dte gamle korrupte regimes politikere. Wonder why 😉 Så har de også fået fingrene i kagedåsen. Demokrati og frihed my a**.

 4. Af Gert Hansen

  -

  ‘Dar al-Hab’ betyder ‘Islams hus’ eller ‘område’, d.v.s. der hvor islam hersker. Det er eksempelvis lande som Irak, Libanon (omend der stadig er nogle kristne dér, lidt endnu i alt fald), Sudan, Algeriet, Afghanistan under taleban, Pakistan, Tunesien m.fl. Alle lande der oplever jævnlige terrorbombninger (af muslimer mod muslimer), hvis da ikke borgerkrige i større eller mindre omfang.

  Det er islams erklærede mål, at sprede ‘islams hus’ til hele verden. Man må konstatere, at man er godt på vej i Europa. Lande udenfor, i Østasien eksempelvis, har ikke tænkt sig at lægge hus til.

 5. Af Svend Gønge

  -

  Jamen, for en gangs skyld er jeg næsten enig med Naser K.

  Vi kommer til at høre meget meget mere om folkelige protester i de kommende uger,
  måneder og år.

  Når folkemasserne i Algier og Ægypten sætter sig i bevægelse hvilket de uværgerligt vil gøre før eller siden, er der intet der kan standse dem.

  Men Naser K. med dine opfordringer til oprejsninger i de lande du nævner, hvad er forskellen så på dig og Hizb ut Tahrir ?

  Kan du ikke skrive lidt om det.

  Hvad mener bloggerne her på bloggen om det ?

 6. Af jeanette breinstrup

  -

  At den franske politik er intolerable er en ting.At alle har ret til at se paa et landkort er en anden, “oplyst” eller ej, Le Maghreb er ikke Mellem osten(distancen er flere hunderede Km), maghrébiner er ikke arabere,og har fatalement ikke den samme historie.Den salve om Frankrig var aerligtalt ikke nodvendigt.At skrive at det danske folk er mere oplyst franskmaendene og hele kloden formoder jeg, er mere end kriminelt det er en fejl.

 7. Af Svend Gønge

  -

  Gert Hansen.

  Lige til orientering så har Islam været i det meste af Østasien siden det 9 århundrede, en af verdens længst fungerende moskeer ligger i Kina, jeg mener den er i Canton.

  Der er mange millioner muslimer i Kina, måske op imod 100 millioner.

  Indonesien er verdens folkerigeste muslimsk land.

  Derude har de fundet ud af at leve i multikulturelle samfund for længe længe siden.

  Det kan du og vi lære meget af.

 8. Af Camilla Langberg

  -

  @Jeannette Breinstrup. Nej, danskerne er ikke de klogeste i verden, men de er betydeligt mere oplyste end franskmændene. Hvorfor hænge sig i småting som korrekt betegnelse for folkeslag? Er det ikke mere væsentligt, at Frankrig pr. automatik altid giver asyl til alle verdens diktatorer, bare de kan tale fransk. Det er et udslag af den almindelige korrupte tankegang og for franskmændenes hele væsen.

  Hvorfor sidde kræsent og nippe til gramatikken som til den fine mad? Hvorfor ikke tage sig mere af tilstanden for de almindelige franskmænd, der lever et sølle liv på en sølle mad, deres eneste ballast fra skolen er udenadslære, ingen selvstændig tankegang.

  Læs Jac. Bergs bog: “Frankrig – et skindemokrati”. Deri er det hele, også korruptionen, som Eva Joly søgte at få frem i lyset. Hun måtte flygte fra Frankrig efter flere attentatsforsøg. Men diktatorerne er der plads til. Nu kommer endnu en.

 9. Af Gert Hansen

  -

  @ Svend Gønge:

  Der er mindst 200 mill. kristne i Kina, og Kristendom er den stærkest voksende religion i Kina. De kinesiske muslimer lever overvejende i Xinjiang, og bliver holdt nede af myndighederne. Kinas aftaler med Pakistan indebærer bl.a., at pakistanerne afholder sig fra at opmuntre deres muslimske brødre i Xinjiang. Han-kinesere, der elsker svinekød, en dram og casino, har følgelig ikke meget til overs for islam.

  Malayisk Islam i Malaysia og Indonesien er, indtil nu i alt fald, af en mere fredsommelig karaktér end set andre steder i Asien. Jge kan dog konstatere, at siden jeg begyndte at komme i de lande for 25 år siden og til idag, er de samfund blevet betydelig mere religiøse end før. Tørklæder på kvinder florerer, og det gør kedsomheden desværre også, modsat tidligere.

  Endelig er alle disse ‘multikulturelle samfund’ i Asien styret af autoritære regimer, omend nogen fejlagtigt bryster sig af at være demokratier.

  Men tak for belæringen, Svend Gønge.

 10. Af Gert Hansen

  -

  @ Svend Gønge:

  Du vil bemærke, at jeg nævnte Østasien hvortil Kina hører, og ikke Sydøstasien hvortil Indonesien hører, i mit tidligere indlæg. Der er således tale om en distinkt geografisk skelnen. Bortset fra Xinjiang og spredt andre steder i det vestlige Kina, er islam nærmest ikke eksisterende i resten af Østasien.

 11. Af F Holst

  -

  Hamid El Mousti (16. januar 2011 kl. 23:49) udtrykker: ‘Lad de arabiske lande sove. Det er ikke i vestens interesse af de vågner! Det er ikke i de vestlige landes interesse at de arabiske/ islamiske lande bliver demokratisk styret”.

  Men det er heller ikke muligt.

  Efter mange år i Singapore og Malaysia kan jeg konstatere, at han desværre har ret, men for at holde den voldelige islamisme under kontrol. I Kina med millioner af muslimer og Vietnam udrydder man systematisk enhver form for muslimsk indflydelse, medens Indiens problemer med sin godt 100 mio store muslimske befolkning er voksende.

  Her i Singapore er der blevet indført hårde straffe, støttet af den brede majoritet, blandt andet for at kunne slå hårdt ned på islamistiske minoriteter. Det er effektivt, men vel ikke demokratisk set med europæiske briller. Til gengæld er integrationen rimelig mellem alle befolkningsgrupper, men stadigvæk således, at malayerne ikke gifter sig med ikke-troende kinesere og europæere. Den middelalderlige muslimske tro er stærk, nok med hjernevask som biprodukt.

  Da USA angreb Irak i 2003 var vi lamslåede, da det ville bane vej for det kompromisløse shia præstestyre i Iran og dets fanatiske støtte til terrorister. Hellere Saddam, der med haard haand holdt alle parter og terrorister i skak, samtidig med at han tillod andre religioner. Se blot hvordan det er gaaet.

  Benjamin Kurzweil (16. januar 2011 kl. 22:14) er vel oprørt over, at de muslimske diktatorer i Jordan og Syrien massakrerede mere end 50.000 civile muslimer for en del år siden. Mennskerettighederne blev trådt under fode, men det sikrede, at palæstinensere ikke længere gjorde krav på at få tildelt egne områder i disse lande.

  Syriens støtte til palæstinenserne de senere aar skyldes primært, at det holder dem væk fra Syrien, men gør livet vanskeligt for jøder i Israel. Prøv med en ferie i Damaskus og selv EU-politikere vil kunne forstaa situationen.

  Ikke let for Naser Khader, som jeg har stor respekt for. Han vil blot aldrig kunne vinde sin forbilledlige men umulige kamp i Danmark.

  Tunesien? Man skal nok være bosiddende i Skandinavien eller vaere EU-politiker for at tro, at man kan lære tunesiske muslimer demokrati på 60 dage. Prøv med 60 år.

 12. Af Gert Hansen

  -

  Er helt enig med F. Holst.

  I øvrigt: Islamiske stater er autoritære eller diktaturer. Malaysia og Singapore er multikulturelle, og også autoritære. Det er vel synd at sige, at der dér er særlig varme følelser mellem de kinesiske og malajiske befolkningsgrupper. Såvidt jeg ved, ‘importerer’ Singapore kinesere for at udligne det malajsiske befolkningselements højere fødselsrate. I sydlige Thailand (også autoritært) myrder muslimer og buddhister lejlighedsvis løs på hinanden.

  Det multikulturelle ‘paradis’ nogen stadig fabler om, er kun muligt med en større eller mindre grad af autoritært styre, overvågning, og indskrænkelse af borgerrettigheder. Det vil danskerne lære hen ad vejen.

 13. Af Svend Gønge

  -

  Gert Hansen.

  Tak for belæringen, jeg glemte lige i farten at du havde skrevet østasien.

  Men når du fremhæver følgende

  “Der er mindst 200 mill. kristne i Kina, og Kristendom er den stærkest voksende religion i Kina. De kinesiske muslimer lever overvejende i Xinjiang, og bliver holdt nede af myndighederne. Kinas aftaler med Pakistan indebærer bl.a., at pakistanerne afholder sig fra at opmuntre deres muslimske brødre i Xinjiang. Han-kinesere, der elsker svinekød, en dram og casino, har følgelig ikke meget til overs for islam”.

  Opstår der lige et par spørgsmål, som jeg håber du har tid til at svare på.

  Det er jo fint, at kristendommen ekspanderer i Kina, her i Europa går det desværre den anden vej.

  Han kineserne har levet sammen med muslimerne i mere end tusind år, så mon de ikke har lært at leve sammen på trods af forskellene.

  Og hvorfor antyder du, at svinekød er bedre end halalkød. Og ligesom de gør i Kina, kender vi også alkoholens skadevirkninger. Hvor mange mennesker har ikke spillet hus og hjem bort i håbet om den store gevinst, så hvordan du lige får det til at Casinoer er af det gode, vil jeg da gerne høre om, hvis du har tid.

  Vi skal ikke glemme,her i vor historieløse tid, at det var vor kristne forbundsfæller i guds eget multikulturelle USA, der med gud på deres side, på et par solbeskinnede øjeblikke i august 1945, fik udslettet flere hundrede tusinde Japanere. Det har muslimerne heldigvis ikke formået endnu.

  Der er mange diktaturer rundt omkring i verden, ikke mindst i muslimske lande. Men du påstår vel ikke at Kina bærer den demokratiske fane særlig højt ?

  Vi med vor tro på demokratiet, afholder os ikke fra, at opfordre til oprejsninger og modstand mod diktaturer. Så du må være enig i at Tibetanerne og muslimerne i det vestlige Kina har en legitim ret til at rejse sig imod den undertrykkelse de er udsat for fra det centrale styre i landet.

  Nå det blev vist lidt langt, men det kunne være interessant at høre din mening om ovenstående, hvis du altså har tid til det.

 14. Af Albert Hansen

  -

  @ jens holm

  Det ville ikke undre mig hvis omkostningerne til udlændinge nåede op på et trecifret milliardbeløb. Det er jo ikke det alene, at de bliver livsvarigt forsørget, der er jo også de helt kolossale udgifter, de påfører samfundet bl.a. til asylcentre, integration, ghettoer, væresteder, kriminalitet, fængselsvæsenet, politiet, domstolene, told & skat, forsikringsselskaberne !.
  Derudover, bruger vi alene på ulandsbistand et beløb der svarer til omkostningerne ved efterlønnen (ca. 16 milliarder).
  Endelig må vi ikke glemme, at indvandrerne også sender penge ud af landet. Ifølge Verdensbanken sender indvandrere i den vestlige verden årligt op mod 1.500 mia. kr. hjem til deres familier. Fra Danmark sendes årligt 10 mia. kr. købekraft, der ikke kommer det danske samfund til gode.

 15. Af Anja Jensen

  -

  jens holm & A Hansen

  Det er ikke min kugleramme der er noget i vejen med. Det er heller ikke mig der er kommet frem til
  beløbet, men sådan kan det gå når nogen har for travlt med at høre på sig selv.

  At i helt abstraherer fra det kildematriale jeg lagde til grund, beviser jo bare at i ikke TØR
  se problemerne i øjnene, at der ikke skal røres ved den hellige ko der hedder indvandring som æder vores velfærd op.

  A hansen Jeg ligger flad af grin over din kommentar med at

  “Det er faktisk indvandrene der har
  været med til at skabe vores velfærd op igennem slut tresserne, og frem til idag”

  Vil du postuere at vores velfærd er bygget op på 3.000 gæstearbejdere som kom i tresserne.
  Hvad så med de 350.000 som vi ikke har inviteret og hvor størstedelen lever på overførselsindkomster ?

 16. Af Anja Jensen

  -

  Svend Gønge

  Du glemte vist, at i kina henretter man muslimer der ikke kan indordtne sig.
  Var det det du mente vi kunne lære af !

  http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2009/09/05/143008.htm?rss=true

 17. Af Albert Hansen

  -

  @ A Hansen

  “Indvandring koster ikke velfærd”

  Det danske velfærdssystem er ikke udtænkt til at skulle omfatte en indvandring uden sidestykke i vort lands historie. Det er en stor del af forklaringen på de mange besparelser og nedskæringer.

  “Den demografiske udvikling i DK kræver massiv indvandring, altså hvis man ønsker at opretholde det nuværende velfærdsniveau”

  Massiv indvandring kræver massiv jobskabelse. Men den voksende outsourcing til lavtlønslande og den voksende automatisering af produktionen og servicesektoren har medført et tab af 200.000 arbejdspladser i Danmark, alene de sidste to år. Denne udvikling vil fortsætte langt ind i fremtiden. For hvem kan stoppe outsourcingen og hvem kan stoppe den teknologiske udvikling ?.
  Arbejdsudbuddet følger ikke mere efterspørgslen og derfor har vi 300.000 registrerede ledige. Politikerne har gennem årtier overført mindst 1 million danskere til førtidspension, evig aktivering, efterløn, invalidepension, junkjobs i den offentlige sektor.
  Vi kommer aldrig til at mangle arbejdskraft, men vi kommer til at mangle arbejde. Derfor må der findes andre måder at finansiere ældrebyrden.

 18. Af Gert Hansen

  -

  @ Albert Hansen:

  Jeg er stort set enig, dog ikke i den højst perfide betegnelse ‘ældrebyrden’, om den del af befolkningen der har arbejdet 40-50 år for at udvikle dette såkaldte velfærdssamfund.

  Indvandring af arbejdskraft er sådan set udmærket, men det er ikke ligegyldigt hvorfra den kommer. Arbejdskraften bør helt klart komme fra Østasien. Den har den ikke gjort hidtil, med det resultat at den er totalt mislykkedes. (Generelt set, der findes undtagelser). Den er tværtimod blevet til en stadig voksende udgift for det danske samfund, der vil betyde velfærdsmæssige forringelser fremover. Oven i de forringelser der skyldes tab af arbejdspladser.

 19. Af Kristian Andersen

  -

  Undskyld mig men kan de muslim-fobiske klaphatte ikke debattere indvandring i en debat der faktisk drejer sig om indvandring eller smutte over på JP?

  Denne debat drejer sig om Tunesien og det der er i gang i TUNESIEN p.t.!

 20. Af Albert Hansen

  -

  @ Gert Hansen

  Nej, det er ikke i orden at ansætte udenlandsk arbejdskraft, så længe der er danskere og indvandrere der går ledige.
  Hverken Brian eller Ali ønsker at blive erstattet af en indisk IT-specialist eller en polsk håndværker.

 21. Af Anja Jensen

  -

  Kristian Andersen

  “Denne debat drejer sig om Tunesien og det der er i gang i TUNESIEN p.t.!”

  Hvorfor debaterer du så alt andet end emnet !

 22. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Welcome to Lebanon.

  For at forstå Tunesien, skal man forstå Arabien.

  Omkring 17.000 civile lebanesere er blevet massakreret, bortført, forsvundet mellem 1985 – 2005.

  Libanon er stadig et usikkert sted at være, og folk tør ikke sige noget. Det fornemmer man tydeligt på denne podcast “Open Eye – part one” fra BBC Worldservice.

  http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/docarchive#playepisode1

  De arabiske lande er nogle brutale regimer.

 23. Af Kristian Andersen

  -

  Kære Anja,

  Du trænger til ny briller. Jeg har KUN debatteret emnet modsat dig og dine muslim-fobiske venner 😉

Kommentarer er lukket.