Ingen demokratisk løsning med Gaddafi

Af Naser Khader 26

Der skal ske noget i Libyen, og der skal ske noget nu. Gaddafi skal træde af. Han har ikke længere nogen fremtid som leder af Libyen. Det var grundlaget for den høring ”Libyen efter Gaddafi”, jeg i går var medarrangør af på Christiansborg, og det var hovedbudskabet, efter den nyetablerede internationale kontaktgruppe for Libyen havde holdt deres første møde i Doha tidligere i dag.

Om Gaddafis dage allerede var talte, da de første folkelige demonstrationer begyndte, kan diskuteres. Men i det øjeblik han sendte sine soldater ud for brutalt at nedskyde demonstranterne, var de det under alle omstændigheder. Kritikere af den internationale indsats i Libyen siger, at vi ikke skal blande os i en borgerkrig. Men hvordan kan man kalde et regime, der begynder at skyde på sine borgere som de første for en borgerkrig? En borgerkrig er i gængs forstand en krig mellem f.eks. etniske eller religiøse grupper i et land. Det er det her ikke, ligegyldigt hvordan man vender og drejer det. Det vi til gengæld ser, er en leder, der slår hårdt og brutalt ned på sit folk. En leder, der har mistet al legitimitet, i det øjeblik han beordrede sine styrker at åbne ild mod de libyske demonstranter. Derfor skal Gaddafi væk. Derfor er hverken Gaddafi eller hans sønner en del af Libyens fremtidige styre.

Mange af oprørslederne siger, at de vil have demokrati, at de vil have demokratiske valg og at de vil have frihed. Alligevel går der rygter om, at demonstranterne sympatiserer med og støtter Al Qaeda militært. Hvis dette er sandt, hvis dette ikke blot er bagvaskelse og propaganda fra Gaddafi og hans folk, hvorfor har demonstranterne så valgt at forsyne Al Qaeda med tunge våben, og selv beholdt de lette? Hvorfor har vi så ikke set videoer med oprørsledere, der prædiker ekstremisme? Hvorfor har vi kun set oprørsledere, der gør krav på deres ret til selv at vælge egen leder og egen styreform?

I går langede jeg (i Berlingske) ud efter NATO. Jeg synes desværre ikke de lever op til deres ansvar. De er simpelthen ikke konsekvente nok. Den ene dag bomber man, den næste gør man ikke, den tredje snakker man om politiske forhandlinger med Gaddafi. Det eneste, man kan forhandle med Gaddafi om, er, hvor hurtigt han kan forlade sin post. Enhver våbenhvile eller forhandling med Gaddafi er en de facto opdeling af Libyen.

Men hvad sker der så med Libyen efter Gaddafi? Det er svært at sige. De arabiske landes statistikker fra tidligere forsøg på reformationer og demokratisering er jo ikke særligt betryggende. Dog understregede en af talerne ved høringen vigtigheden af, at man under demokratiseringsprocessen gør op med fortiden. Han påpegede, at det var et fundamentalt succeskriterium, at man fra start af får skabt en demokratisk retsstat og får luget ud i de gamle rækker. Det kan jeg kun være enig i. Spøgelserne skal ud af skabet, uden dette vil demokratiseringen af Libyen ikke lykkes.

Og derfor, netop derfor, er der ikke en demokratisk løsning med Gaddafi!

26 kommentarer RSS

 1. Af Karl Wilders

  -

  Naser Khader

  Jeg har en ven – Sam – fra Libyen, han kaemper imod G og lever i Misurata – et helvede der. Forleden kom han paa MSN, da han er et led af rebellernes hovedorganisation kan sommetider go online. Normalt bor han i Kina, hvor han er forretningsmand, men tog hjem til Libyen da det hele begyndte.

  Han forsikre, at der ingen al Qaedas er iblandt de rebeller han kaemper sammen med.

  Han fortalte mig, at de hele tiden fodrede NATO med G’s stillinger og at hvis NATO virkeligt ville, kunne de bombe disse stillinger, en uge mente han det ville tage, saa er alle Gs stillinger smadret. Men det er en gaengs overbevisning iblandt rebellerne, at grunden til at NATO ikke bomber ordentligt, er fordi franskmaendende og briterne vil fremprovokere en grund til at gaa i land i Misurata, under det paaskud, at hele aktionen ikke fungerer. Sam fortaeller at Total og BP har store investeringer i Libyen og olieselskaberne vil at tropper soerger for, at olien sikres til fransk og engelsk side…..

  Hvis jeg hoere mere fra Sam skal jeg nok post det her….

 2. Af Knud Madsen

  -

  Tror du virkelig selv på, at der kan komme noget, der blot ligner et demokrati i Libyen, som det altovervejende flertal af befolkningen vil støtte op om og respektere, selv om et valg går dem imod?
  Det tror jeg desværre ikke længere på.
  Det vi ser herhjemme, giver mig desværre intet håb, tværtimod.

  Du må da også selv erkende, at de demokratiske ideer hos dine trosfæller her i landet, kan ligge på et meget lille sted, for den langt overvejende dels vedkommende?
  Og de, der går ind og spiller med på demokratiets spilleregler, som oftest gør det på den ultra røde front, hvor de går hånd i hånd med folk, der kun vanskeligt holder sig til demokrati, og har en meget udemokratisk fortid.

  Det er endog folk, som har set og oplevet demokratiet og har lukreret på det, og alligevel har de meget svært ved at være ægte demokrater.

  Det vi ser, er at de folk, som kommer her som angiveligt flygtninge, og som burde undsige de modbydelige regimer, som de angiveligt er flygtet fra, alligevel straks forsøger at pådutte os deres meget hæslige og udemokratiske ideer, og forsøger at få overført så mange elementer fra deres hæslige hjemlige regimer som muligt.
  Det viser mig, at sindelaget/kulturen hos disse folk, så afgjort ikke er til demokrati, tværtimod.

  Vi korresponderede lidt sammen, da du var med til at stifte en forening af moderate muslimer, en forening som jeg støttede kraftigt også økonomisk, idet jeg håbede, at der ville komme et talerør, der kunne tage til genmæle over for de uhyrligheder vi hele tiden ser sker i Allahs navn her i DK og i Verden i øvrigt.
  Du blev jo oven i købet lagt for et endnu større had af dine trosfæller som følge af den helt rigtige ide, som desværre kuldsejlede totalt.
  De positive holdninger jeg dengang gav udtryk for, er siden fuldstændig slået ihjel, og nu står der kun tilbage for mig, at det hele kun handler om middelalderlig ondskab for måske 90% af dine trosfæller, som man ønsker overført her til.
  Jeg formoder, hvis jeg skal tro på historierne om “flugt” fra disse regimer, at det nødvendigvis må være de mest kritiske folk, der er “flygtet”, og de der er blevet tilbage, er endnu mere tro mod deres modbydelige kultur. Så ser det bestemt ikke ud til at demokratiske tanker har nogen reel gang på jord i de områder, herunder Libyen.

  Som jeg har skrevet utallige gange tidligere, så skulle vi ALDRIG nogen sinde have blandet os i Libyens borgerkrig.
  Hvis vi hjælper de såkaldte oprørere til en sejr, vil der i bedste fald ske det, at de vil forfølge, slagte, myrde, voldtage og plyndre Gadaffitilhængerne og kort efter vil de indsætte en ny tyrannisk, korrupt despot.
  I værste fald får vi et nyt Somalia med den destabilitet det vil medføre. Gad vide om ikke også de kunne lære pirateriets ædle kunst? Der er jo mange oplagte muligheder i Middelhavet.

  Der kommer ingen bedring i de lande, før Internettet har gjort dets virkning og har vist de unge kvinder, hvorledes kvinder i Vesten lever deres eget frie liv, uden at skulle være undergivet en uvidende middelaldermands dominans i et voldeligt og ydmygende “ægteskab”.
  Når de unge kvinder erkender deres egen elendige situation, har de deres stille men effektive våben til at omgøre forholdene. Men ikke før kommer der forandringer.

  Vi kan i hvert fald ikke med bomber, våben og tabte danske menneskeliv ændre en tøddel. Se hvor totalt spildt vores indsats i Iraq og Afghanistan har været. Det er så umådelig synd, så mange gode danske liv og helbred, der er ofret på de dødssejlere.

  Et er at vi har spildt disse brave danskeres liv og helbred, men endnu meget mere idiotisk er det, at vi nu blander os i endnu en håbløs sag.
  Lad dem dog for pokker slagte løs på hinanden som det er deres kultur. De forlanger jo altid, at vi skal respektere deres hæslige kultur, og det gør jeg så, så længe de er på deres egne territorier.

 3. Af Karl Wilders

  -

  Naser Khader

  Jeg er netop paa MSN med Sam i Libyen. Idag skyd G missiler ind i havnen i misurata og ramte og et boerne hospital. Masser er boern er kvaestede og doede. Sam var netop indenfor paa hospitalet han beretter og legemsdele overalt. Boerne legemsdele. Det er raedselsfuldt. G bombede Misurata 6 timer foer Nato dykkede op – mange boern er brandt til doede.

 4. Af Bergnerr Frederiksen

  -

  Til Karl Wilders
  Jeg haaber du har ret i at Olieselskaberne vil iland og sikre sig olien. Det er paa tide. Det var hovedsageligt USA/UK, der fandt olien, pumpede den op og rafinerede den til vor brug idag. De skulle naturligvis have sat sig paa oliekilderne og givet de indblandede lande store royalties til opbygning af deres infrastruktur, skoler, hospitaler etc. etc., men have holdt fast paa olien til Vesten, ligesom USA/Frankrig/UK sad paa Suezkanalen og Panamakanalen i mange aar, indtil en svag Amerkansk
  President (The Peanut Farmer) overlod Panamakanalen til landet, hvorefter det er Kineserne der styrer den.

 5. Af Finn Bjerrehave

  -

  Hvorfor bliver vi aldrig klogere.

  Bomber fra fly løser aldrig den politiske dagsorden, og uden forhandling med styret, aldrig fred, men vi vil ikke lære noget.
  Vi skal beskytte de uskyldige, så må spørgsmålet være , hvem er de skyldige?, det må næsten kun være lejesoldaterne da resten af befolkningen kun ønsker at få det bedre og rettigheder, altså bedre end Cubas befolkning.
  2 Atombomber kunne ikke afslutte krigen mod Japan, det var først da man lovede kejseren fuld amnesti, at krigen kunne afsluttes, og her kan vi lære noget, altså hvis vi er interesseret.
  Hvordan enkelte Nato lande kunne finde på at starte en luftkrig mod Libyen, uden deltagelse af nabolandene, gør at vores tillid til den Arabiske befolkning, er som at fastholde sand i hånden, prøv selv.
  Tyrkiet som optræder med et hospitalsskib, ønsker at kunne videreføre det muslimske broderskab til alle landene i Middelhavsregionen, og så kan Israel ikke sove trygt om natten mere, det bliver nok endepunktet, gud forbyde dette scenarie.
  Gadaffi som hele tiden udtaler, folket elsker mig, skal med stemmesedlen afsløres og denne stemmeseddel kan både afslutte borgerkrigen, samt fortælle hvem befolkningen elsker, og sejerherren skal så kunne danne regering, og taberen have sin frihed, altså ikke tabe ansigt, dette er den eneste anstændige løsning i det Arabiske kviksand, som giver tro på fremtiden.
  Hr. Nasar Khader, hvornår frigør du dig fra dine livvagter, og beviser at Muslimer også tror på demokrati og frihed?? først derefter kan vi tro på samarbejde mellem Muslimer og Demokrater.
  Tak for demokrater, utak for bomber.Finn Bjerrehave Vig

 6. Af j b

  -

  Bjerehave
  Det er da en tvetydig udtalelse, men hvad mener du helt konkret, der så skal ske. Ok, bomber løser ingenting, så vi skal forhandle med styret. Altså forhandle med en diktator.
  WW2 blev ikke afskaffet med atombomber, men en kejserlig amnesti. Alternativ den japanske befolkning havde været non eksisterende idag. Ja og hvis Danmark blev angrebet idag, var jeg fortsat til døden for kongehuset. Prøv med proportioner.
  Nej, du forhandler ikke med en diktator på demokratisk vis, men udrydder ham, herefter kan demokratiske kræfter tage over. Prøv at kigge i historien!
  Og jeg mangler bevis på, at muslimer ønsker at fortrænge deres religion og i stedet værdsætter demokrati og frihed. Den dag de arbejder for det, vil verden blive anderledes.

 7. Af j b

  -

  Undskyld, Bjerrehave

 8. Af Wagner Frederiksen

  -

  Bjerrehave er helt galt afmarcheret. Naturligvis var det de 2 a-bomber, som fik diktatorerne (militaeret) i Japan til at straekke vaaben, og kejseren fik lov til at blive siddende som en fugleklat, noejagtig som kongehuset i DK og andre lande.

  Og naturligvis skal de vestlige lande overtage olien. Det var disse lande, som fandt og udviklede den til forbrug. Naar Qadaffi er fjernet (med magt hvis noedvendigt), kan man give Libyen “royalties” til udvikling af landet (hvis det paa det tidspunkt er blevet noget, der ligner et demokrati).

 9. Af Karl Wilders

  -

  @ Naser Khader

  Sam has put his video on yt….this was 2 days ago..,,
   
  Video showing 2 babies that got hurt after the children clinic was bombed in my hometown Misurata

  http://www.youtube.com/watch?v=vjaGKUX9WnE

 10. Af Bo Strandqvist

  -

  @Karl
  Held og lykke til Sam og hans familie herfra. Jeg er blevet lidt nysgerrig på Shanghai. Har du en hjemmeside med dit firma, eller andre spændende links?

 11. Af Karl Wilders

  -

  @Bo Strandqvist

  Jeg skal sige hallo til Sam fra dig. Han ved jeg poster hvad han fortaeller mig, naar han kommer online her. Han befinder sig i helvede med fanden, der dagligt fyrer missiler ind over Misurata. Forleden smadrede en Cluster Bomb hans naboes hus – saa det var taet paa han og hans familie blev draebt. G forces er sat til at slaa alle ihjel i Misurata. At det vil ske er Sam overbevist om – naar man ser med hvilken styrke G bomber Misurata, kan man ikke forkende Sam i hans angst. Nato spiller ingen toneangivende rolle i Misurata – desvaerre – rebellerne har haft held med at holde G forces tilbage, men G forsoeger, at oedelaegge maddepots og madfabrikkerne i Misurata. De har heller ingen stroem mere. Det er helt klart genocide, det der foregaar i Misurata, hvor alle G’s forces; – lige fra serbiske og columbianske kvinder over til afrikanske lejesoldater slaar enhver ihjel de kan.

 12. Af Karl Wilders

  -

  @Bo Strandqvist

  Hvad vil du vide om Shanghai? Fyr loes? 🙂

 13. Af Bo Strandqvist

  -

  @Karl
  Det lyder bestemt ikke rart, det der foregår i Misurata. Hvordan har almindelige mennesker det i Shanghai? Tænker de på andet end at arbejde? Hvordan går det med kulturlivet og de unge?

 14. Af Karl Wilders

  -

  @Bo Strandqvist

  Shanghai er en uhyre velhavende by, og kulturlivet er et mix af med gamle kinesiske tradioner og ny Burger King kultur. Ingen forskel til hjemme egentligt – hvor vores livsstil jo ogsaa er dansk-amerikansk. Du foeler ligesaa fri, som hjemme i Shanghai. Her er masser af butikker, cafeer, gallerier, bars, restauranter, clubs etc.

  Vi har godt 10 millioner velhavende mennesker (middelklasse & op) i Shanghai. Der bor 25 millioner officielt her, med vi har godt 10 millioner migrant workers.

  Tag en tur herude – her er absolut fantastisk!

  Min ven Sam f.eks. har en eksportforretning herude, hvor han exporterer kinesiske biler til Libyen. Da demoerne imod G startede tog han hjem til sin bror, der koerer importen af bilerne i Libyen, og desvaerre blev han haengende der istedet for at bringe familien i sikkerhed i Shanghai…..

  Kina er saa velkoerende, at jeg betragter det som uundgaaeligt, at de bliver nummer 1 i verden. Men de vil ikke blive en nummer 1 som US, der vil foere krige eller loese naturkatastrofer. Kina har lidt interesse i andre end dem selv…..deres virkeliggoerelse som verdens nummer 1, har mere med at realisere Maos gamle forehavende om at slaa vesten, som stoerste industri land i verden, end det har med at blive verdens politi-betjent…..

  Den kompakte industri vi har i Kina, goer at vi i Shanghai har 1 million udlaendige. Folk som Sam og jeg kommer her, fordi vi kun i Kina kan faa de produkter vi lever af at saelge.

  Man kan i DK, finde pakke-tilbud paa helt ned til Dkr. 6,000 for et 6 dages ophold i Shanghai inkl. hotel. Rejsen herud, er hver en krone vaerd! Kina skal ses, for at man kan forstaa drivkraften og samholdet i det kinesiske samfund…….og hvad vi i vesten – og ogsaa et nyt mellemoesten – er oppe imod.

  Den muslimske verden, skal tage sig grueligt sammen, vil de ind i kampen imod BRICS landene og faa del i velfaerds-kagen…..baade Sam og jeg tvivler i den henseende kraftigt paa, at muslimerne kan bringe arbejds-trykket, der skal til for at mellemoesten kan skabe den forskel for dem selv…..

 15. Af Karl Wilders

  -

  @Bo Strandqvist

  ……….og vesten skal tage sig grueligt sammen, vil de, de naeste 50 aar stadigt vaere en magtfaktor paa verdenskortet…….

 16. Af Bo Strandqvist

  -

  @Karl
  Tak for info. Ja, jeg må jo nok en dag ud og se hvad det er vi er oppe imod, her i det triste, gamle og udtrådte Europa;-)

 17. Af Karl Wilders

  -

  @Bo Strandqvist

  Kommer du herud, glem ikke at sige det til mig, jeg viser dig gerne rundt. 🙂

 18. Af Karl Wilders

  -

  Angaaende Islamisk Trossamfund hjemme, der totalt ser ud somom de fuldstaendigt har mistet den bette hjerne de havde, ved at lade Bilal Philips komme til DK (der ioevrigt slet ikke skulle have vaeret lukket ind) – vil jeg gerne lige understrege, at jeg kun har moedt en Libyer i min libyske vens Sams omgangskreds udaf 30-35 folks i Kina, der var ekstrem – ikke at man hjemme tror, at skattekronerne udelukkende gaar til at holde Bilals i live i Libyen!

  Resten af ‘flokken’ er som du og jeg; – drikker og spiser, hvad der passer dem og er ret ligeglade med Islam….oplyste!

 19. Af Bo Strandqvist

  -

  @Karl
  Det er en aftale:-) Nu vil jeg gå ind og se Formel1-løb, fra, ja sjovt nok; Kina…

 20. Af Karl Wilders

  -

  @Bo Strandqvist

  Ja det var da et ganske godt raes – lige hjemkommet fra Shanghai Circuit Paddock Club….vi var vel omkring 150,000 tilskuer idag vil jeg tro….

 21. Af Bo Strandqvist

  -

  @Karl
  Nice;-)

 22. Af j b

  -

  Karl
  Send nogle flere af den slags til Danmark!

 23. Af Bo Strandqvist

  -

  @Karl
  Kender du jzclub i Shanghai (www.jzclub.cn) Der spiller og underviser en helt fantastisk jazz-guitarist der hedder Lawrence Ku, oprindelig fra Los Angeles? Han er på MySpace (det er jeg osse).

 24. Af Karl Wilders

  -

  @Bo Strandqvist

  Ja jeg kender ejeren af jzclub – min bedste kinesiske ven Max er ven med ejeren. Der var et dansk band der spillede der fornyeligt – kan ikke huske bandets navn…..jeg var inviteret, men havde andre obligations….

  @j b

  Ja det ville vaere dejligt, hvis muslimerne alle var som Naser Khader og min ven Sam i DK….

 25. Af Bo Strandqvist

  -

  @Karl
  Det er da løgn!? Nå.

 26. Af Bo Strandqvist

  -

  @Karl
  Har fri i uge 44. Kommer til Shanghai.

Kommentarer er lukket.