Jeg skal prædike på søndag – glæder mig!

Af Naser Khader 58

I dag er det Kristi Himmelfartsdag. Lige meget om man ser opstigningen til himmels som en faktisk hændelse, eller om man opfatter den mere symbolsk, er denne dag en vigtig milepæl for Kristendommen.

Kristi himmelfartsdag ligger 40 dage efter påske. Apostlenes Gerninger fortæller, at Jesus gik rundt på jorden i 40 dage, efter at han stod op fra de døde. Her fortalte han sine disciple om Guds rige og gav dem mange beviser på, at han var levende. Samtidig rummer Kristi himmelfart også det aspekt, at Jesus nu får del i Guds magt – han er ikke længere begrænset af tid og rum, som man er som menneske.

Jesu himmelfart markerer på en måde begyndelsen på kristendommens løsrivelse fra jødedommen, og markerer således også begyndelsen på kristendommen som en selvstændig religion.

Fordi denne dag markerer begyndelsen på kristendommen, og fordi kristendommen har udviklet sig enormt meget siden dens begyndelse, synes jeg, at dagen er velegnet til at gøre sig nogle tanker om udvikling, om tvivl og om tro.

Disse ting hænger for mig uløseligt sammen. Som menneske kan man ikke lade være med at vokse og udvikle sig i løbet af et liv. En stor del af denne udvikling foregår der, hvor man bliver konfronteret med sine normer, sine værdier og med sin tro. Det er her, vi har muligheden for at opnå en større indsigt i livet og i verden omkring os. Hvis man ikke er åben for at stille spørgsmål til tingene, hvis man ikke er åben for tvivl, hvordan skal man så kunne udvikle sig som menneske?

Derfor er troen for mit vedkommende heller ikke en konstant ting. Den er konstant for så vidt at jeg tror, men den er altid i udvikling. Jeg er født muslim. Det er en del af min arv og min opvækst. Men jeg er også både meget tvivlende og søgende i min tro. Jeg er søgende, fordi jeg gerne vil finde svar på livets store spørgsmål. Hvem er vi? Hvorfor er vi her? Hvor går vi hen? Er der en mening med det hele? Osv.

Jeg ser mig selv som værende både kulturmuslim og kulturkristen. Man kan ikke tage de danske værdier til sig uden at man i et eller andet omfang også at blive kulturkristen. De danske værdier er gennemsyrede af den lutherske kristne tankegang. I den luthersk-evangeliske kristendom er mennesket blevet selvstændiggjort og myndiggjort og med disse har det fået et ansvar for at følge Jesu eksempel. Respekten for individet og dets ret til at bestemme over eget liv og legeme er begge funderede i det kristne univers. Spørgsmål om skyld og synd er ligeledes tæt forbundne med tanken om ansvar og næstekærlighed.

Jeg er meget glad for, at jeg er blevet inviteret til at holde en gæsteprædiken i Mårum Kirke (Nordsjælland) på søndag. Jeg synes, det viser det smukke ved den danske folkekirke, at den er i besiddelse af så høj en grad af åbenhed og tolerance, som det kræver, at invitere én som mig indenfor. Det vidner om en rummelighed i forhold til medmenneskerne, som mange andre med fordel kunne tage ved lære af. Derfor er jeg også meget beæret over, at være blevet inviteret af kirken.

Det er også rummeligheden, der gør, at der i folkekirken er plads til tvivlere. At der er plads til de søgende. Og at der er plads til at sætte spørgsmålstegn ved tingene. Det er der desværre ikke i islam. Af samme grund vil man f.eks. heller ikke kunne opleve en kristen lede fredagsbønnen og prædike i en moské, men jeg håber, at den dag engang vil komme, hvor det også er tilladt i islam at være søgende, at tvivle og at stille spørgsmål.

Jeg ved godt, at meningerne er mange og vandene er delte omkring det forhold at jeg, en muslim og en ikke-kristen, skal prædike ved en højmesse. På sin vis synes jeg blot, at den debat, der er kommet i kølvandet på offentliggørelsen af min kommende prædiken, understreger, at der netop er plads til forskellighed og til det at diskutere såvel kirkens som religionens rolle i den danske folkekirke.

Fortsat god Kristi Himmelfartsdag!

Læs også: 

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/420008:Danmark–Khader-gaar-paa-praedikestolen

58 kommentarer RSS

 1. Af Katrine Vigilius

  -

  kortlink.dk/9594

 2. Af Martin Johansen

  -

  Khader

  Hvorfor kommer Islam ind i billedet? Det eneste grund til at du er blevet populær er at du siger ting som ikke har noget som helst med Islam at gøre.. Siger kun ting som folk vil høre..

  Sæt dig ned og læs din religion og hold dig væk fra Alkohol og Pia K.

  Aight

 3. Af Fornavn Efternavn

  -

  “Men jeg er også både meget tvivlende og søgende i min tro. Jeg er søgende, fordi jeg gerne vil finde svar på livets store spørgsmål. Hvem er vi? Hvorfor er vi her? Hvor går vi hen? Er der en mening med det hele?”

  Hvad tvivler du på, Khader? Al Quran?

  Hvem er vi? “O People, if you should be in doubt about the Resurrection, then [consider that] indeed, We created you from dust, then from a sperm-drop, then from a clinging clot, and then from a lump of flesh, formed and unformed – that We may show you. And We settle in the wombs whom We will for a specified term, then We bring you out as a child, and then [We develop you] that you may reach your [time of] maturity. And among you is he who is taken in [early] death, and among you is he who is returned to the most decrepit [old] age so that he knows, after [once having] knowledge, nothing. And you see the earth barren, but when We send down upon it rain, it quivers and swells and grows [something] of every beautiful kind.” Quran 22:5

  Hvorfor er vi her? “And I did not create the jinn and mankind except to worship Me.” Quran 51:56

  Hvor går vi hen? “For every nation there is a direction to which they face (in their prayers). So hasten towards all that is good. Wheresoever you may be, Allah will bring you together (on the Day of Resurrection). Truly, Allah is Able to do all things.” Quran 2:148

  Er der mening med det hele? “And surely, We created you (your father Adam) and then gave you shape (the noble shape of a human being), then We told the angels, “Prostrate to Adam”, and they prostrated, except Iblis (Satan), he refused to be of those who prostrate.” Quran 7:11

  Af en mand med en længere videregående uddannelse er du ikke specielt klog at høre på, Naser.

  Allahu Alim.

 4. Af j nielsen

  -

  gudfader i pæretræet

 5. Af Zlatan ibra

  -

  Jeg husker dig sige at kristendommen skulle ud af folkeskolen. Holder du stadig fast i det ?

 6. Af Susanne F

  -

  Religion er opfundet af mænd til at kontrollere masserne og kvinderne.

  Der er intet guddommeligt over religionerne som vi ser dem i dag, der er noget der er gået helt galt.

  Alle kendte religioner har perverteret kvinder, især deres sexualitet igennem de sidste 2000 år mindst, ikke noget jeg som kvinde har lyst til at deltage i.

  Udvikling kan ske ganske udemærket uden religion.
  Sandheden kan ligeså søges uden religionerne.

  Og så vil jeg ikke undlade at sige, at jeg mener religion er en privat sag og skal behandles som sådan.

 7. Af Karen Schultz

  -

  Dejligt at læse. Værdifulde pointer. Godt du findes.

 8. Af Finn Bjerrehave

  -

  Religionen er forudsætning for demokrati, basta, for uden at kunne skabe tillid til sin næste intet demokrati, derfor aldrig demokrati i den Muslimske verden, da Koranen ikke kan tilsidesættes.
  Nasar Khader er beviset, han prædiker demokrati som Muslim, og svaret fra hans brødre blev, Politibeskyttelse hele døgnet rundt, og kom så igen og tag vores ord Demokrati i munden, og du med de rigtige holdninger, aldrig kan kaste din dødsdom fra dig, hvilket vi begræder, og denne situation kan ikke løses, men det er vel ikke meningen, og det Arabiske forår, bliver det Muslimske broderskabs største succes, og Israels mareridt.
  Tak for Politi.Finn Bjerrehave Vig

Kommentarer er lukket.