1. Rejsebrev fra Syrien – tankerne inden afrejsen

Af Naser Khader 29

Jeg er netop kommet hjem fra en femdagestur i Syrien, et af de mest lukkede og brutale arabiske regimer, hvor jeg rejste rundt og talte med familiemedlemmer, venner, bekendte, demonstranter, kulturpersoner, oppositionsfolk og folk med tilknytning til præsident Bashar al-Assads regime. I den kommende tid vil jeg her på bloggen offentliggøre mine rejsebreve – et førstehåndsindtryk af en befolkning med et kæmpe mod og et regime i opløsning.

Dette 1. rejsebrev (tankerne inden afrejsen) har været bragt her i papiravisen (torsdag den 14. juli 2011).

Fra barnsben har jeg altid frygtet Assads styre. Jeg kan huske, hvordan en af byens stærke mænd, en fagforeningsmand, der udtalte sig kritisk om regimet, blev hentet af sikkerhedsstyrkerne en nat. Vi så ham først igen nogle måneder senere – da hans lig blev dumpet fra en bil midt på landsbyens plads. Bilen stoppede ikke engang, og den før så stærke krop var svundet ind til ingenting. Det er sådan man regerer folk ved hjælp af frygt, man statuerer et eksempel. På denne måde forhindrer man også andre i at komme i tanke om at være utilfredse med systemet.

Når jeg taler med min familie, venner eller bekendte i Syrien, taler de i enstavelsesord eller i koder. Det brutale, syriske regime minder i høj grad om DDR-tidens overvågningssamfund, hvor man styrer folk ved hjælp af deres frygt for at blive aflyttet, angivet eller helt at forsvinde.

Denne frygt sidder også dybt i mig, og forud for min afrejse havde jeg en del overvejelser i forhold til at tage derned. Det var vigtigt for mig, at der ikke var nogen, der kendte til min rejse – for Assad har endnu sympatisører over alt – også herhjemme. Jeg gik rundt i haven ude i sommerhuset og tænkte på, om jeg mon ville komme hjem igen, og om jeg mon ville se mine børn igen.

Men frygten for styret er – som for mange andre – blegnet. Jeg ville ikke bare blive hjemme i uvidenhed. Følelsen af afmagt er noget af det sværeste ved at være herhjemme i Danmark – ikke at vide hvad der foregår, eller hvordan ens kære har det dernede. Derfor var det en vigtig del af min rejse, at komme ned og se, hvordan min familie og mine venner havde det, og om der var noget jeg kunne gøre eller på anden måde bidrage med.

Jeg har det meget dobbelt med det, der sker i Syrien og i Mellemøsten lige nu. Jeg har familie og venner i min barndomsby, Barzeh, som er aktive i frihedskampen og bliver straffet hårdt for det. I den brede familie er der 10, der er fængslet af sikkerhedsstyrkerne. Vi ved ikke hvor de er, eller hvordan de har det. Min kusines 14-årige søn, deltog også i demonstrationerne. Han blev jagtet hen over hustagene af Assads folk, indtil han faldt ned. Han blev dræbt af faldet. En af mine venner blev brutalt dræbt af en snigskytte. Og flere familiemedlemmer sidder stadig i fængslerne. Derfor er jeg på den ene side frygtelig ked af, at min familie, mine venner og mine bekendte bliver udsat for så brutalt og hensynsløst et forsøg på at nedkæmpe deres helt legitime ønske om frihed.

På den anden side er jeg utrolig opløftet og stolt over alle, der kæmper for deres rettigheder! Det har i mange år været min drøm, at de arabiske landes befolkninger ville udvise civil courage og gøre krav på reformer og frihed. Dette billede fik jeg kun bekræftet under min rejse til Syrien. Det er høj pris, de betaler for friheden, men Assads rædselsregime har mistet sin magt over folket. Frygten overdøver ikke længere ønsket om frihed og retfærdighed – som der var én, der sagde til mig:

”Jeg vil hellere dø hurtigt med værdighed end få en langsom død med undertrykkelse!”

29 kommentarer RSS

 1. Af sar sar

  -

  Du burde kunne taget til Syrien på enkelt billet. Danskerne er slet ikke interesseret i af det syriske forhold. Så pak din kuffert og køb denne gang en enkelt billet, og forsvind herfra. . .

 2. Af sar sar

  -

  Du burde kunne tage til Syrien på enlelt billet. . Danskerne er slet ikke interesseret af syriske og islamistiske forhold. Så pak din kuffert og køb en enkelt billet denne gang og forsvind herfra. . .

 3. Af S Holm

  -

  @Sar_Sar

  Jeg vil sætte pris på, hvis du istedet nøjes med at udtale dig på dine egne veje istedet for at inddrage samtlige danskere.

  Jeg har fulgt med i Naser Khaders Rejsebreve, og fundet det meget interessant, og må sige, at jeg har genvundet meget respekt for manden!

 4. Af sar sar

  -

  Til S.Holm jeg er fuldstændig enig med dig, så må du konveretre til islam . Vh. sar

 5. Af Mogens Højdahl

  -

  @Sar sar: Du har ikke ytringspligt, men ytringsfrihed. Ligesom tankefrihed. Hold venligst dine forsmåede, indskrænkede og fremmedfjendske holdninger for dig selv. Du er en skændsel.

  Jeg synes det er meget spændende hvad der sker. På mange måde det vi, jeg i det mindste, har ventet på. Et arabisk oprør og starten på en rejse mod modernitet. Jeg håber inderligt at de har nogle fremsynede og humanistiske ledere til at overtage og lede landet videre.

  Man kunne også håbe at herboende danskere med etnisk tilknytning til arabiske lande vil deltage i debatten og visionerne på en pragmatisk og progressiv måde. Så som Khader, der tydeligvis har en rodfæstet demokratisk og meget vigtigere liberal og tolerant holdning til livet. Det er så tiltrængt.

  Vedrørende forholdet til Europa så tror jeg at et strækt EU (med Tyrkiet som medlem) vil kunne bruge vores historiske tæthed med middelhavslandene til at sikre stabilitet gennem økonomisk samhandel, støtte til institutionsopbygning og dialog/kritisk diskussion. Det må være en kerne vision for EU.

  God vind fremover Khader.

 6. Af Naser Khader

  -

  @Mogens Højdahl.
  Tusind tak.

 7. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Kære Hr Naser Khader.

  Jeg ved at du har betalt en stor personlig pris, for at sige din mening i Danmark, men ud af dit rejsebrev, kan jeg se, at din familie i Syrien også har betalt en stor pris.

  Frihed kommer ikke gratis. Det ved vi i Vesten.

  De civile tabstal i Syrien er indtil nu oppe på omkring 1.400 dræbte af Assad regimet. Der er omkring 20 millioner indbyggere i Syrien. Til sammenligning, så de civile tabstal i Egypten på omkring 800 dræbte, og Egypten har en befolkning som er fire gange større end Syrien, hvilket vil sige, at tabstallene i Syrien er de højeste i hele Arabien, lige bortset fra Libyen. Jeg siger dette, blot for at sætte det i perspektiv.

  Iøvrigt, folk som “sar sar”, viser hvor lidt empati de har med de lidelser, som du og din familie og det syriske folk gennemgår for tiden. Og folk som “sar sar”, er der mange af, men lad være med at spilde din energi på den slags tåber.

  Keep up the good work, Khader.

 8. Af Gudrun Lauridsen

  -

  Værdighed og fælles bevidsthed

  Nyttigt at få en dugfrisk melding fra Syrien. Folk vågner på hele kloden, og generhverver deres værdighed.

  I Syrien praktiserer man at slukke værdigheden med frygt. Det er ligeså i Danmark. I syrien bruges vold og brutalitet – i Danmark bruges penge og mental brutalitet som middel.
  Et af midlerne til frygtskabelse hos den danske befolkning er at skabe modvilje og frygt mod andre.

  Denne frygt er ofte baseret på uvidenhed og et dresseret syn, hvor alle udenfor landsbyen er potentielle fjender. Hjemmefødingen nedværdiger automatisk andre for at hævde sig selv. Ofte fordi landsbyens mentalitet har frataget individet sin værdighed – f.eks. “sar sar”.

  Nu har jeg selv været ‘uden for’ landsbyen DK, hilst på omverdenens elskværdige mennesker, og forstået at værdighed kun tabes, hvis folk opgiver.
  Men jeg har altid mødt hjælp, når behov, hvilket må siges at være værdig optræden. Også uden penge.

  Selv om jeg har berejst 26 lande, har jeg ikke oplevet Syrien, men uanset det, siger det mig, at misforhold mellem stat og borger eksisterer der såvel som i DK.

  Din beskrivelse af den voksende bevidsthed i Syrien forekommer hel i tråd med at den vokser i alle lande.
  Nationalstater er ikke noget for jordens befolkning, og lige nu er vi igang med at udsulte dette fænomen efter flere tusind års soven.

  Vi, folk, bygger lige nu en ny fælles bevidsthed, der snart vil åbne det ædle menneske, hvor alle har sin værdi og værdighed intakt og påskønnet.

  Jeg ser frem til dine rejsebreve, for de bidrager, med andre informationer jeg har adgang til, til helheden i den forandring vores udvikling gennemgår.

 9. Af Bjarne hansen

  -

  Forstår ikke helt situationen i de omtalte lande.
  Hvem tager over når “skurken” er væk.??
  En anden muslimsk bandit, som vil indfører sharia lovgivningen eller hvad ?
  En anden muslimsk bandit, det vil lave et endnu mere menneske undertrykkende og kvinde fornederende system..??
  Hvorfor bomber vi udelukkende i Libyen og ikke Syrien ??
  Er død civil i Libyen ikke en død oprører, hvor man har fjernet hans gevær ??
  Kan man overhoved se forskel på civile og oprører.??
  Jeg håber inderligt for de 2 lande at de får en ordenlig leder, med et værdigt menneskesyn og ikke et nyt muslimsk dikatur..
  Og de 2 ledere de har idag ønsker jeg hen hvor det er meget varmt…

 10. Af Knud Madsen

  -

  @ Bjarne Hansen!
  Så kom du mig i forkøbet. Det er lige de tanker, jeg sidder og pusler med. Lad mig gætte på, at det ender i en kæmpestor skuffelse for de mange demonstranter og oprørere, der ikke lige er i den klan, som vil gribe magten og udplyndre alle de andre bagefter. I bedste fald ser vi et nyt rædselsdiktatur, men mere sandsynligt nogle nye Somaliaer med uendelige borgerkrige.

  Sorry Naser! Jeg har stor sympati for dig og dit mod til at tale idioterne imod, men desværre tror jeg ikke på noget arabisk forår, ikke før de unge kvinder ser og erfarer nok via Internettet og tilsvarende, hvordan Vestens kvinder lever i frihed og med almindelige menneskerettigheder.
  I løbet af nogle få årtier vil de begynde deres stille oprør indefra, hvorefter mændene bliver nødt til at opgive deres dominerende rolle.

  Læg i øvrigt mærke til, hvorledes det som oftest er herboende kvinder, der udtaler sig stærkest om forholdene i de muhammedanske lande, de er fraflyttet. Mændene er straks lidt mere forbeholdne. Det er jo deres privilegier, der står for skud!!

 11. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Khader.

  Jeg håber det bedste for dig, din familie og de libyske frihedskæmpere, der lever i et diktatur, og som derfor virkeligt ved, hvad demokratiet er værd. Det er ikke alle borgerlige politikere, opinionsdannere, eller vælgere, der ved dét.

  En undersøgelse viste for nylig, at en tredjedel af Det Radikale Venstres vælgere og en fjerdedel af Liberal Alliances vælgere mener, at vi burde afskaffe demokratiet og indføre et ikkevalgt ekspertstyre.

  Lad os håbe, at andre borgerlige politikere og opinionsdannere lytter mere til dig, Khader, end til den kendte og respekterede opinionsdanner Asger Aamund.

  Igår citerede Berlingske Aamund i artiklen “Kan demokratiet betale sig”, for at have sagt: “…samfundet (…) bliver fattigere med politikere, der nægter at være statsmænd og reformatorer og kun tænker på, hvordan de kan rage magten til sig, så vil jeg mene, at man skal tage demokratiet op til debat.”

  »Hidtil har vi haft et næsten helligt forhold til demokrati. (…) I dag har folkestyret taget en grotesk drejning…”

  “Vi skal ikke én gang for alle kappe forbindelsen til demokratiet eller have en enevældig konge, men i en nødsituation, ligesom under krigen, kan man have en slags elite-­regering i en periode, som bistår de folkevalgte – skal vi sige lidt håndfast…”

  Erhvervsmanden Aamund tænker vel på et såkaldt forretningsministerium i stil med det regime, som Danmarks ledende erhvervsfolk i Højgardkredsen forsøgte at kuppe igennem i starten af Anden Verdenskrig.

 12. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Godmorgen, Khader. Det er åbenbart lidt tidligt..

  Jeg tænkte på de syriske frihedskæmpere, som du besøgte, men min sympati omfatter selvfølgelig alle de oprørere i Mellemøsten og Nordafrika, der er demokratisk orienterede.

  Apropos ugebrevet A4’s undersøgelse af danskernes forhold til demokrati. Kort uddrag fra artiklen “Hver niende dansker er åben for diktatur i Danmark”, Politiken 14. jun. 2011:

  “Hvis man kigger på deltagernes politiske overbevisning, vil hver femte af de, der stemmer på Dansk Folkeparti, foretrække en stærk leder, der alene beslutter, hvordan landet skal ledes.

  17 procent af de, der vil stemme Liberal Alliance, og 16 procent af Venstre-tilhængerne i undersøgelsen, er enige i dette synspunkt.”

  Der var i øvrigt flest kvinder, der ville regeres af en stærk mand…

  Det Radikale Venstres vælgere ønsker, ifølge undersøgelsen, ikke at blive regeret af en stærk mand, men mener, at bureaukrater ( i undersøgelsen benævnt eksperter) skal kun træffe afgørende beslutninger, der strider mod demokratisk valgte politkeres vilje.

 13. Af Jesper H

  -

  Khader

  jeg kan godt forstå – du har store følelser for dit
  Fædreland/familie – men hvilken forskel – kan du gøre ved
  din tilstedeværelse i Syrien .

  Jeg finder det totalt
  irrelevant – at DR TV – belaster os Seere – med dine
  skjulte optagelser fra Syrien – via et medbragt kamera – fra DR.
  Derudover har du vel også haft et par PET agenter med –
  en uhørt omkostning for Danmark.

  Danmark skal ikke blande sig med Gadens Parlament i Syrien –
  – det er også helt forkert – Danmark er blevet involveret
  i Libyen – den muslimske verden – er et kapitel for sig –
  der selv må ordne deres stridigheder.

 14. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Hvilken forskel Khader kan gøre, ved at besøge Libyen og støtte det libyske folks kamp for folkestyre, Jesper?

  Khader viser det libyske regime, at udenlandske toppolitikere med familie i Syrien ikke længere kan være mere eller mindre ligeglade med, at regimet undertrykker landets befolkning ekstremt groft, hvilket i øvrigt tvinger frihedsorienterede libyere til at flygte til Danmark.

  Jeg fornemmer, at du ikke bryder dig om, at Khaders familie flygtede til Danmark, så alene derfor burde du bakke op om Khaders støtte til de syriske frihedskæmpere, Jesper…

  Man kan også håbe på, at mange flere danske muslimer (og en del såkaldte antiracister …)nu vil begynde at forstå, at det ikke er udtryk for “islamofobi”, at Khader konsekvent kritiserer antidemokratiske islamister.

 15. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Nu skrev jeg Libyen igen…

  Jeg mente selvfølgelig Syrien.

 16. Af Jesper H

  -

  Hvad du fornemmer – er jeg

  bedøvende ligeglad med!

  Hvis Khader ville fremvise noget – hvorfor var det så
  et skjult projekt???????????

 17. Af Anne Mette Frank

  -

  @Jesper H,

  du forarges over, at Naser Khader får et videokamera med af DR – er der ingen sag der er for lille, eller er det kun dine sko?

  Hvordan skal vi finde ud af hvad der foregår i lukkede diktaturer som f. eks. Nordkorea, Iran og Syrien hvis ingen mennesker risikerer liv og lemmer for at få vigtige vidnesbyrd ud derfra?

  Hvad skal vi basere vores udenrigspolitik på og hvordan skal FN & EU forholde sig hvis vi intet overblik har?

  Jeg har lige set Georg Metz kåre Naser Khader til “Ugens Modige” på TV2NEWS – netop i erkendelse af hvor farlig og uegennyttig en handling den tur har været for Naser Khader.

 18. Af sar sar

  -

  Hej Jesper H. Jeg er fuldstændig enig med dig. . . du må have en gog søndag. . .
  Danmark skal ikke blande sig i muhamedanske anliggende, og vi skal hellere ikke have muhamedaner i Danmark. . .

 19. Af Kirsten Iskov

  -

  Kære Naser.

  Tak fordi du GIDDER fortælle os FORKÆLEDE dansker om dine tanker både før og efter din tur til dit Fædreland.
  Ja, Naser det er meget mere end en voldsomt stor tragedie der hver eneste dag udspiller sig lige foran vore øjne på T.V. skærmen, også angående dit Fædreland.
  Det er ganske enkelt så UHYGGELIGT at være vidne til ,at LANDETS LEDERE bruger GRUSOMHED og UNDERTRYKKELSE imod sine egne borgere, som de burde give fremtid og håb ( mad-klæder-job-undervisning-sundhed-og beskyttelse osv ).

  Naser vi ved jo også om, at i Kina , i Nordkorea ,i Hvidrusland og i Rusland sker der faktisk nøjagtigt det samme blot mere skjult , og lidt anderledes.
  OG DETTE ER IKKE MINDRE SØRGELIGT,VEL ?

  Det er jo ALT FOR MEGET ONDSKAB til, at vi slet ikke magter ,at involdver os i AL DEN GALSKAB.
  VI KAN SLET IKKE RUMME DETTE VANVID,som det jo er.

  Naser, du må heller IKKE glemme , at vort land er meget lille.
  Vi er trods alt kun en befolkning på ca.5 ½ milli.mennesker, og i øjeblikket KAN det godt se LIDT sort ud for os selv på mange måder, vel mest økonomisk.
  Desuden må du heller IKKE glemme , at i ALLE de Mellemøstlige lande er det ” Islams Ånd og Ord ” der gælder / lever, og deraf kommer bla. hele tragedien jo også.

  Os Nordboer, vi er alle mere eller mindre KRISTELIGE, og ” Et Friheds-demokrati ” kommer traditionsmæssigt fra Kristi ORD og ÅND, og det er et helt andet EVANGELIUM / TANKESÆT og normer vi i 1.000 af år har bygget vore Demokratiske samfund( tankegang ) op fra.
  DETTE ER IKKE UDEN BETYDNING, heller IKKE for dig selv i dag.

  Du har selv nu lært os ( som folk )at kende indefra på godt og ondt, og har frivilligt valgt at blive her, og fået 2 børn med Kristelige kvinder, frem for fra både din egen race og tro.
  Så jeg kan af hjertet godt forstå dig Naser, hvor dit hjerte er delt i 2 , og hvor du bløder for dine kære.Så er det jeg må sige til dig ; ” Kære Naser kun ” Gud Selv “ved om / er i stand til ,at styrke og hjælpe dem på allerbedste bedste måde.
  DEN KRISTNE GUD ER EN NÅDIG OG EN BARMHJERTIG GUDDOM, der´IKKE ser til høj eller lav og til race osv.
  Det er HAM der HAR AL MAGT I HIMMELEN OG PÅ JORDEN. Det har vi dødelige og syndige mennesker jo ikke. Vi er alle mere eller mindre i samme båd, Naser, og vi er alle kendt af GUD.
  Kærlig Hilsener og Guds Fred sendes til dig og dine kære fra, K.Iskov.

 20. Af Maria Nielsen

  -

  Hvad manden kan få danskere at tro på, det er totalt til grin. Jeg har rejst til Syrien utallige gange, jeg er dansker. Jeg har medbragt videokamera og fotografiapparat, jeg har mange optagelser derfra og ikke blevet standset én eneste gang. Mens jeg har været der har jeg mødt rejsegrupper fra mange europæiske lande, USA mm, ALLE gik med camera. Selv nu er mange turister der, også mange herboende irakere, palæstinensere mm er der på familiebesøg – som de plejer hvert år. Kunne tænke mig at spørge NK hvorfor han ikke også rejser til Israel for at besøge sin familie der, han er jo palæstinenser, men mon ikke NK ville blive smidt ud af landet igen med det samme, hehe. Det er fuldstændig absurd at NK pludselig går så højt op i Syrien, han kender ikke landet mere end de danskere som har været der på ferie, han var der kun nogle barndomsår. Hvorfor hører man ikke mere hvad rigtige syrere har at sige? Det er trods alt DERES land. Fåtallet i Syrien er ekstremister, en enklave af disse er i Barzeh, ud fra det jeg kender til og ud fra hans videooptagelse, er hans familie/venner blandt disse. Men som sagt så er det et absolut mindretal. Hvorfor ingen samtaler med de kristne i Syrien? Nok fordi hans banale version så ville blive banet i jorden. Jeg er træt at høre ham ævle om Syrien og det syriske folk, og så SKAL jeg endog betale ham hans løn for at bruge Folketinget til at blande sig i andre landes forhold og forsvare kriminalitet og vold der. Han skulle bedre rejse til Somalia og få danske skatteydere ud af fangeskab der, eller til Bahrein hvor der også sidder en. Eller måske skulle han komme med en undskyldning til det barn han hængte ud i offentligheden. Til dem der virkelig vil have sandheden, tag på en rundtur i ALLE Mellemøstens lande med videocamera og lav interviews med urogrupper, og kom så og fortæl hvilket land er mest og mindst tolerant og brutalt …

 21. Af Anne Mette Frank

  -

  @Maria Nielsen,

  hvis du ved noget om Syrien, som ingen andre ved, så burde du kontakte Udenrigsministeriet og øse af din indsigt.
  Udenrigsministeriet fraråder rejser til Syrien og du fremstiller landet som værende en turistmagnet lige nu. Er det dig eller Udenrigsministeriet, der tager fejl?

  Der er meget der vækker din vrede (dog ikke overgrebene på den syriske civilbefolkning) og din debatstil efterlader et indtryk af, at det slet ikke drejer sig om Syrien, men om at miskreditere Naser Khader generelt.

  Hvorfor ellers føle behov for at skrive: ” Kunne tænke mig at spørge NK hvorfor han ikke også rejser til Israel for at besøge sin familie der, han er jo palæstinenser, men mon ikke NK ville blive smidt ud af landet igen med det samme, hehe. ”

  Pinligt.

 22. Af Naser Khader

  -

  Assad regimets håndlangere, papegøjere og agenter er over alt. Også i Danmark. Også på denne blog – her hedder de “Maria Nielsen”. De er ikke meget for at skrive indlæg med deres sande identitet. Og det er kryster-agtigt. De har kun et formål. Og det er at miskreditere mig og andre som ønsker frihed og demokrati for syrerne, for det fortjener de. Min opfordring til Assads papegøjere: Bekend kulør og kæmp jeres totalitære kamp med åben pande.

 23. Af peter kocsis

  -

  Maria Nielsen,
  . “Jeg har rejst til Syrien utallige gange, jeg er dansker. Jeg har medbragt videokamera og fotografiapparat, jeg har mange optagelser derfra og ikke blevet standset én eneste gang. ”

  Hvorfor tager du så ikke derned igen og dokumenterer tingene for os med dine talrige elektroniske apparater? Men det er måske for farligt selv for Rotte-Assads agenter?

 24. Af Gert Hansen

  -

  Kære syriske Naser Khader – 80% af danskerne er flintrende ligeglade med Syrien og hvad dette tilbagestående samfund har at byde på. Danskerne ville have mere respekt for dig – hvis du var blevet i Syrien og havde hjulpet dine landsmænd med at bekæmpe Assad regimets kumpaner –
  i stedet for at flygte tilbage til det danske samfund og skrive ligegyldige og naive rejsebreve.

 25. Af Per Klargaard

  -

  klovne Naser, igen igen. Stuuuuuurt nuuummer. Du er en klovn Naser, alle er enige om det, alle ved det – pånær dig. Det er altså et problem. Du hører ikke hjemme i dansk politik – du er en ren amatør og du fremstår mindre begavet. igen og igen prøver du på at “sælge” dine manglende talenter – og nu ved at rejse og spinne dig frem til hvor fantastisk dansk du er osv. Kan du ikke se at dig politiske projekt er slut!? Du har INGEN opbakning i befolkningen. INGEN bryder sig om dig eller tager dig alvorligt.

 26. Af peter kocsis

  -

  Gert Hansen

  “80% af danskerne er flintrende ligeglade med Syrien og hvad dette tilbagestående samfund har at byde på

  Siden hvornår er du blevet til 80% af danskerne?

  “danskerne ville have mere respekt for dig – hvis du var blevet i Syrien og havde hjulpet dine landsmænd med at bekæmpe Assad regimets kumpaner -”

  Du mener, Khader skulle bevæbne síg med en tank og gå løs på præsidentpaladset?

 27. Af Vigdis Mahfoud

  -

  Enig med M Nielsen. Danskerne ved intet om Syrien, derfor er de lette at manipulere. Jeg rejser dertil inden længe, og skal nok optage hvad almindelige syrere siger. Og der ER mange turister der, de kommer bare ikke i medierne. Det skumle, grimme billede der males er langt fra virkeligheden, her i Danmark får man KUN ekstremisternes og uromagernes version – man hører intet fra andre sider. Syrere er meget bevidste om deres land og folk, og de er meget nuancerede og velinformerede, de ser ikke deres sag som “sort eller hvid”. Man skal huske at Syrien ikke er Danmark, Syriens naboer kræver at man tænker sikkerhed på højt niveau, internt er befolkningssammensætningen lige så uhomogen som Danmark er homogen, og de allerfleste respekterer denne forskellighed – et eksempel på hvor forsigtigt man skal flytte skuden: Efter lang tids forhandling, åbnede ét kasino. Da urolighederne begyndte (her taler jeg ikke om de fredelige demoer som også fandt i begyndelsen, men som ophørte meget hurtigt pga af ekstremister og uromagere) var der grupper som krævede kasinoet lukket, ellers ville de fortsætte deres chikane, hærværk og enda drab. Kasinoet blev lukket. Disse personer har siden fortsat med at kræve mere og mere, samtidig med at de nægter dialog. De er gået dybere og dybere ned i kriminelle baner og har efterhånden mange mord på samvittigheden. Grupperne er nu delt i to, en meget ekstremistisk, hvis ene åndelige leder er Adnan Arour (han har lovet at myrde kristne, alawitter, andre minoriteter, samt alle dem som har modarbejdet ham), den anden gruppe er bevæbnede militante med tæt tilknytning til udlandet. Disse grupper chikanerer, terroriserer og myrder. Deres bagland findes i bestemte kvarterer/byområder/landsbyer, de er små, men kombinationen af deres fanatiske/brutale energi og militærets tilbageholdenhed pga risikoen for borgerkrig samt mediernes propagande, gør at disse grupper har lange tøjler. Alle syrere ønsker reformer, de allerfleste via fredelige godt gennemtænkte overvejelser (her igen: tænk på landets meget uhomogene sammensætning), de ønsker ikke et land gennemsyret af kriminelle. En lang række, sidst jeg læste var det 51 vigtige punkter, er blevet gennemført, den ny medielov er der enighed om (blandt regering, opponenter, journalister mm, den nye flerpartipolitiske er også ved eller er færdigbehandlet, der sker en masse som intet medie herhjemme nævner. Parliamentsvalget er i september, men kan udsættes et par måneder hvis opposition og andre som vil stifte parti ønsker mere tid. De fleste syrere ser naturligt nok dette som vejen fremad, for som de siger: hvorfor skal uromagerne styre dagsordenenen, hvis de ikke gider have en dialog med dem de er uenige med, hvad er det så for et samfund de ønsker?? Præsidenten har inviteret dem til den Nationale Dialog (tror ikke at kriminelle bander i Danmark ville blive inviteret til forhandlinger), men de ønsker åbenbart kun uro. Om man kan lide det eller ej, så er præsidenten meget populær, ikke bare i Syrien, men også i andre arabiske lande. Han er absolut ikke den brutale leder, som nogle nu pludselig vil gøre ham til: Derfor vil jeg anbefale at medierne begynder at give danskerne baggrundsviden og oplyser om alle de positive ting som er i landet, samt fortæller hvilket billede syrere selv har af præsidenten. Der er en lang liste som jeg tror mange danskere ville blive overraskede over. Synes ikke det er fair, at vi skal overdynges med 2 mindre gruppers holdninger, mens alle de andres (størstedelen) holdes langt væk fra medierne. Glem jeres forudfattede mening og prøv at være åbne – og gå så i gang med at indhente viden selv. I bliver desværre ført godt og grundigt bag lyset.

 28. Af Naser Khader

  -

  @Vigdis Mahfoud.

  1. Hvorfor skriver du (som er gift med en pro-regime-syrer) ikke, at du er medlem af det pro-syriske regimes danske foreningen – dansk-syrisk-venskabsforening? En forening som er det syriske regimes papegøjer i Danmark.

  2. Og for 117 gange. Er der nogle punkter/områder/ emner, hvor du, din mand og jeres forening, er uenige med det syriske brutale regime. Eller er I 100% enige med diktatoren Assad og hans brutale regime?

 29. Af Vigdis Mahfoud

  -

  @ Naser Khader. Som Folketingsmedlem, bør du respektere at andre end dig kan udtale sig. Hvis jeg ønsker mine private forhold offentliggjort, skal jeg nok gøre det selv. Eller du er måske medie-diktator i Danmark? Hold dig til emnet, ikke til personen. Jeg er hverken papegøje eller alt det andet pjat du smider ud. Jeg kender nok Syrien og syrere langt bedre end du gør, og jeg respekterer dem højt. Vi er enige i én ting, det har jeg også sagt gang på gang tidligere (det glæder mig at du fik det lært på din rejse): Syrere i Syrien er absolut i stand til at tage vare på deres land og folk, de behøver hverken dig eller mig, at blande sig i deres interne forhold. Men sålænge du prøver at tale nogle få fanatikers sag, så vil jeg kommentere – jeg har nære syriske venner med meget forskellige holdninger, både religiøst, etnisk og politisk, også opponenter, de tager dog alle afstand fra vold og uro. Ingen af dem er bange for at snakke og udtale sig. Derfor synes jeg at du skal informere danskerne om, at din rejsebeskrivelse dækker én gruppes holding, ikke syrerers generelt. Du får syrere til at ligne nogle forskræmte kyllinger uden hjerne, og de er alt andet end det, de har mere hjerne end du og jeg har tilsammen. Om du og jeg ønsker demokrati i Syrien er sagen uvedkommende, det er noget syrerne i Syrien bestemmer – og ja, de ønsker demokrati, de fleste gennem dialog og reformer (hvem ønsker blodig opstand i sit land, hvor alle bliver tabere?). Spørgsmålet er hvor hurtigt, hvilken slags, mm – disse emner ordnes ikke gennem gadeoptøjer, her må man snakke sammen. Har ikke set Folketinget “gå udenfor” for at ordne uenigheder, går ud fra at man snakker sammen. Som sagt emnet er ikke “mig” men Syrien!!!

Kommentarer er lukket.