FN bør suspendere Syrien fra FN – og erklære Assad for illegitim.

Af Naser Khader 14

I lørdags besluttede de arabiske lande at erklære Assad for illegitim og at suspendere Syrien fra den Arabiske Liga. Derudover har man truet med at indføre en række økonomiske sanktioner mod landet, hvis ikke regimets bremser blodbadet mod egen befolkning.  Jeg er virkelig positivt overrasket over den Arabiske Liga.  

De eneste lande i den Arabiske Liga, der ikke har stemt for suspenderingen af Syrien er Yemen og Libanon – Irak undlod at stemme. Derudover bakker også Tyrkiet klart op om beslutningen. Præsident Assad plejer at kunne affeje en hver kritik ved at trække diverse vestlige sammensværgelsesteorier op af hatten. Det er ikke lykkedes ham denne gang. Derfor er det et kæmpe nederlag.

Jeg synes, det er intet mindre end fantastisk, at den Arabiske Liga har fundet viljen til at sætte Syrien stolen for døren! Det gør mere ondt end en stærk FN resolution om sanktioner mod Syrien.

Alligevel  må det nu også være det internationale samfunds opgave at fastholde presset på Syrien. Jeg er ikke overbevist om, at overordnede, økonomiske sanktioner altid er den rigtige løsning. De vil ofte ramme civilbefolkningen, der i forvejen er trængt efter mange måneders uroligheder. Derimod synes jeg, det er både relevant og fornuftigt at målrette økonomiske tiltag de enkelte af regeringens topfolk – ligesom jeg er ovenud begejstret over det politiske pres, den Arabiske Ligas beslutning lægger på Syrien. Nu hvor også Tyrkiet og den Arabiske Liga har taget et standpunkt, er jeg spændt på, hvad Kina og Rusland gør. De kan dårligt blive ved med at putte sig…

Det er efter min mening utrolig vigtigt, at vi fortæller styret, at det internationale samfund er villig til at beskytte civilbefolkningen, hvis ikke de stopper brutaliteten. Jeg er uenig med Anders Fogh og Villy Søvndahl, når de på forhånd kategorisk udelukker at tage Responsibility to protect (R2P) i brug. Det er ikke fordi, jeg mener at vi nødvendigvis skal søge at få et sådan FN-mandat i Syrien her-og-nu. Men det skal ikke udelukkes, for så giver man Assad carte Blanche til at gøre hvad der passer ham.

Der er også væsentlige forskelle på den libyske og den syriske opposition, der gør, at det, der kunne realiseres i Libyen ikke nødvendigvis er en mulighed i Syrien. F.eks. havde den libyske oprørsbevægelse ret hurtigt tilkæmpet sig ”fri byer”. Dem er der endnu ingen af i Syrien. Derudover var den libyske oprørsbevægelse repræsentativ. I Syrien har oprørsgrupperne en langt mere kompliceret sammensætning. Derfor er selve truslen om R2P snarere et udmærket pressionsmiddel, end det er realiserbart.

Næste skridt i rækken af sanktioner, bør efter min mening være, at FN entydigt bakker op om den Arabiske Ligas suspendering af Syrien. Dette kunne man gøre ved også at suspendere Syriens medlemsskab af FN og erklære Assad for illegitim? Ja, hvorfor ikke?

14 kommentarer RSS

 1. Af William Petersen

  -

  Ja lad os bombe dem og involvere os i endnu en krig!!!

  Lidt lige som din lyst til også at bombe Iran forleden i Deadline på DR2

  Efter Afghanistan og Irak burde vi efterhånden have lært at vi ikke kommer langt med vores våben når det gælder demokratisering

 2. Af Knud Madsen

  -

  Vi skal bare holde snotten ved os selv, fuldstændigt.

 3. Af Kurt Dejgaard

  -

  Kære Naser

  En gestus alene kan sagtens retfærdiggøres, uanset om den i bund og grund er tom.

  Jeg er enig i dit forslag. Men jeg vil alligevel spørge om du selv mener at en udsmidning fra FN er andet og mere end en tom gestus? (Vil det have nogen somhelst praktisk effekt, i dine øjne, hvis det ikke er en egentlig trussel om en mulig efterfølgende fysisk intervention? En sådan tror jeg ikke du realistisk kan finde flertal for…)

 4. Af Kim Poulsen

  -

  Ja, smid du bare Syrien ud fra samtlige internationale institutioner. Så skal du se Assads sikkerhedsstyrker virkelig slå sig løs blandt kurderne i nord.

 5. Af Peter S

  -

  FN er en ligegyldíg organisation, der ikke kan lave noget som helst. Kina og Rusland nedlægger veto og Syrien og andre diktatorer kan fortsætte med at udnytte og undetrykker hele befolkninger. Assad og andre dikatorer skulle have samme tur som Gadaffi…

 6. Af Mikkel Andersen

  -

  Hej Naser. Er alle landene i den arabiske liga ikke diktaturstater, der i varierende omfang over tid udfører overgreb på deres befolkninger? Burde vi ikke suspendere hele banden? FN består af et flertal af udemokratiske stater (kilde freedomhouse.org) så vi burde nedgradére FN’s betydning (desværre) og oprette en demokratisk pendant, med handelsfordele og alt muligt andet der skulle give invitamentet til at komme ind i det gode, demokratiske selskab.

 7. Af Simon Tofte

  -

  Det hjælper ikke at smide Syrien ud af FN, landet skal bombarderes og sende landet tilbage til stenalderen. De fatter ikke en brik af demokratiet.

 8. Af Mikkel Andersen

  -

  Kære Simon (dig med alle brikkerne). Over halvdelen af verdens lande (også ift. befolkning) lever i ufrie/udemokratiske stater…skal de alle bombes til stenalderen? Og hvad har menigmand gjort siden han skal bombes?

 9. Af Palle Søbjærg

  -

  FN ! … åh nej, den potensløse organisation kan du da ikke forvente noget af.

 10. Af K. Larsen

  -

  Et demokratisk samfund der hen overhovedet på befolkningen, giver Islam rettigheder, som f.eks halal slagtning af dyr, der er “kultisk”, (betyder fremmelse af religiøsitet) og samtidig fører krig mod samme, er
  værdig til at miste sit ophav – KULTUREN !

 11. Af Knud Madsen

  -

  Nå, så har jeg åbenbart igen spildt tid på at skrive i din blog! 🙁

 12. Af Jan Aage Jeppesen

  -

  “Næste skridt i rækken af sanktioner, bør efter min mening være, at FN entydigt bakker op om den Arabiske Ligas suspendering af Syrien. Dette kunne man gøre ved også at suspendere Syriens medlemsskab af FN og erklære Assad for illegitim? Ja, hvorfor ikke?”

  Ja, hvorfor ikke ombytte Syriens FN-medlemsskab med en fredselskende palæstinensisk stat som nyt medlem? På den måde opretholdes balancen mellem demokratier og islamistiske diktaturer uændret. 😉

 13. Af Leif Nielsen

  -

  Jeg spildte også tid med at kommentere i din blog 🙁

 14. Af georg christensen

  -

  Jeg nyder den arabiske liga`s afgørelse, men især tyrkernes åbne forståelse overfor det arabiske folk`s friheds fornemmelser. Her halter Europa langt bagefter.

  NB: Endnu et bevis for, at Europa, har brug for få Tyrkiet med ind i vores fællesskab, hurtigst muligt.

Kommentarer er lukket.